Da li je moguće da bude izbegnuta operacija hemoroida?


Zdravlje


Različiti su uzroci koji dovode do pojave hemoroida. U principu, neposredno ispod sluzokože koja se nalaze na završnom delu debelog creva i čmara može da dođe do pojave proširenih vena. Upravo to su hemoroidi, koji se drugačije nazivaju i šuljevi. 

S obzirom na to da se radi o otečenim krvnim sudovima, to je vrlo važna higijena tog dela tela, ali čak i u slučaju da neko posebno vodi računa o intimnoj higijeni, može doći to neprijatnosti u vidu peckanja i svraba, ali i krvarenja. Neretko se od strane stručnjaka preporučuje i operacija hemoroida, ali ipak treba imati na umu i to da je prevencija najbitnija. A ona se u ovom slučaju ogleda primarno u promenama u načinu života i ishrane. 

Stil života je vrlo važan 


Nema nikakve sumnje da su šuljevi ili hemoroidi vrlo neprijatna pojava, a da primarno nastaju usled loše i nekvalitetne, odnosno neredovne ishrane, kao i zbog loših životnih navika. 

Iako se vrlo retko događa da bude preporučena operacija hemoroida posle trudnoće, činjenica je da mnoge trudnice pate od ovog problema, te da i nakon porođaja pokušavaju da ga reše. Ali to mogu učiniti ukoliko promene određene navike u ishrani i naravno stil života.

Još treba dodati i to da hemoroidi mogu da budu nasledni, mada i u takvim slučajevima promena načina života i način ishrane i te kako može da pomogne.

Operacija hemoroida može da bude izbegnuta


Naravno da ima situacija kada jednostavno ne postoji druga mogućnost nego da bude izvršena operacija hemoroida. Ipak, takve situacije nisu baš naročito česte, ali u svakom slučaju ukoliko nadležni lekar bude to preporučio, onda znači da nema drugog rešenja. 

U svim ostalim slučajevima je sasvim dovoljno regulisati ishranu i telesnu težinu na prvom mestu, a zatim i promeniti određene životne navike koje imaju negativan uticaj na hemoroide. 

A pored toga što je dobro telesnu težinu dovesti do normalne ili makar do optimalne, potrebno je u ishranu uvrstiti namirnice sa dosta vlakana, odnosno da tako kažemo zdrave namirnice, posebno one koje sadrže celo zrnevlje. 


Takođe operacija hemoroida može da bude izbegnuta ukoliko osoba bude bila fizički aktivnija, zatim ako pije veću količinu tečnosti, kako bi joj stolica bila što mekša. Podrazumeva se da je poželjno i potpuno izbegavati alkohol, a ako to nije moguće, onda makar količinu unosa alkohola svesti na minimum. 

Poželjno je pored toga u ishranu uvrstiti što više svežeg povrća i voća, te potpuno izbaciti ili makar maksimalno izbegavati začinjenu, zatim ljutu i masnu hranu. 

Uz sve to, preporučuje se unos žitarica u kojima ima dosta vlakana, kao i semenki i koštunjavih plodova. 


Prilično je izvesno da će biti izbegnuta operacija hemoroida i ukoliko osoba vodi računa o načinu ishrane, odnosno ako pojača fizičku aktivnost na prvom mestu i ako unosi dovoljnu količinu vode, a u isto vreme izbegava gazirane i alkoholne napitke, zatim masnu, izuzetno začinjenu i ljutu hranu, te generalno sve ono što utiče na lošu probavu. 

Naravno da treba imati na umu i to da je lečenje hemoroida dugotrajan proces i da je uvek poželjno obratiti se stručnjacima kada se taj problem javi.
Srodni tekstovi:


Vozite kroz život bezbedno i sa lakoćom!

Svakodnevne aktivnosti su skoro nezamislive bez vozačke dozvole. Gde god da se uputite, značaj polož...

Detaljnije

Kolonoskopija kao ključna procedura za ranu detekciju polipa i raka debelog creva

Kolonoskopija se smatra ključnom procedurom za ranu detekciju polipa i raka debelog creva. Polipi su...

Detaljnije

Kako pronaći adekvatan tip motokultivatora po pristupačnoj ceni?

Da biste imali uredno i plodno zemljište, koje će dati bogate useve, morate se pobrinuti o nj...

Detaljnije

Dugoročna ulaganja u nekretnine: Izazovi i mogućnosti

Investiranje u nekretnine predstavlja jedan od ključnih mehanizama za generisanje bogatstva i ostvar...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS